Dieta při osteoporoze
Nejdůležitější složkou pro stavbu zdravých a silných kostí je vápník a vitamin D. Při onemocnění osteoporózou byste měli přijmout každý den asi 1300 mg vápníku.
Vápník
Zdrojem vápníku je např. tvrdý sýr ementálského typu, mléko, tvaroh, jogurty, mák. Využitelnost vápníku zvyšují mléčný cukr a kyselé prostředí, proto jsou nejlepší zakysané mléčné výrobky. Množství vápníku nesouvisí s tučností mléčného výrobku, koncentrace vápníku v mléce nezáleží na tučnosti mléka. Z živočišných zdrojů se vstřebá až 30% vápníku, z rostlinných 10%. Vstřebatelnost vápníku se zhoršuje přítomností oxalátů (špenát, fazole, červená řepa, rebarbora), fytátů a vysoké množství vlákniny ve stravě (cereálie). Nevhodný je také příjem fosfátů (sladké nápoje, např. coca-cola), fosforečných kyselin (tavené sýry), nadměrný příjem kuchyňské soli (zvýšení vylučování vápníku močí).
Vitamin D
Získáváme ze slunečního záření, proto je někdy třeba v zimních měsících vit. D doplňovat ve formě kapek (vigantol, infadin) rybího tuku, tabletek (většinou směs vápníku a D vit.) nebo dokonce injekcí. Nedoporučuji kombinované produkty – magnesium + kalcium + zinek, kde je riziko tvorby nerozpustných komplexů. Dáváme přednost „lékům“, kde je složení jisté, kontrolované Státním ústavem pro kontrolu léčiv (caltrate, calcichew, maxi-kalz, biomin, kalcium sandoz, kalcium carbonicum). U potravinových doplňků je obsah otazný.
Obsah vápníku v potravinách
Kuchařské tipy s vápníkem
- S jídlem vždy vypijte sklenici mléka.
- Přidávejte trochu mléka či jogurtu do polévek.
- Vybírejte si potraviny bohaté na vápník, například brokolici, ořechy, mák.
- Do salátu připravujte jogurtové zálivky.
- S rybou nebo se zeleninou servírujte bešamelovou omáčku.
- Do polévek sypte strouhaný sýr.
- Ke svačině jezte lehká jídla, například sušené meruňky, nízkotučné sýry.
- Přidávejte strouhaný sýr k pečivu.
- Syrovou zeleninu můžete servírovat s jogurtovými zálivkami.
- Brambory přelévejte jogurtem a sypte pažitkou nebo strouhaným sýrem.
- Dopřejte si rychlý mléčný koktejl smícháním mléka s ovocným jogurtem.
Vápník k snídani
- Jogurt je rychlým a lahodným zdrojem vápníku. Zkuste 150 g nízkotučného jogurtu smíchat se sušeným ovocem, získáte cca 240 mg vápníku.
- Návod na rychlý a osvěžující snídaňový nápoj: 1 banán, 150 ml meruňkového jogurtu a 150 ml mléka smíchejte, přidejte několik kostek ledu. Míchejte, dokud směs nezhoustne a nevytvoří pěnu. Nápoj Vám dodá 250 mg vápníku.
- Plátky chleba osmahnuté na másle nebo chléb opečený ve vajíčku jsou dalšími dobrými zdroji vápníku. Smíchejte 2 vejce, 75 g strouhaného sýra a 50 ml mléka. Plátky bílého chleba obalte v této směsi, pak smažte na oleji, dokud nebudou zlaté po obou stranách. Průměrná porce obsahuje cca 220 mg vápníku.
Vitamin D
- Vyšší koncentrace jsou v rybím tuku, mořských rybách, vaječném žloutku, olejovkách, másle, mléce.